CGD eli Citizen Generated Data on kansalaisten ja erilaisten yhteisöjen jäsenten tuottamaa hyötydataa, jota käytetään hyväksi mm.
- kriisi- ja katastrofitilanteiden tilannekuvan tarkentamisessa
- erityisryhmien arjen ongelmien havaitsemisessa ja kartoittamisessa
- auttamaan ympäristötuhojen havainnoinnissa ja torjunnassa, esimerkiksi Australiassa ja Ghanassa vesistöjen roskaantumiseen liittyen.
Suomessa hyödynnetään mm. lintuharrastajien tuottamaa dataa (Tiira-hanke), kansalaisten sinileväraportointia sekö muuta vesistöjen havaintodataa. YK:ssa kokoontui reilu vuosi asiantuntijoita yli 100 maasta YK:n Statistical Commissionin (UNSC) kokoukseen CGD:n äärelle ja pöydällä oli “Copenhagen Framework on Citizen Data“, jonka tavoitteena on edistää CGD:n keräämistä, systematisointia, laatua ja yhdistämistä viranomaistilastointiin. Crowdsourcing-konseptit ja näissä erityisesti appsien avulla tapahtuva kuva- ja videomateriaalien kerääminen tuottaa tärkeää täydentävää dataa monilla yhteiskunnan sektoreilla.
Yksi CGD:n osa-alue on Citizen Data Science, jossa kyvykkäät kansalaiset ja kansalaisyhteisöt tuottavat julkisesta datasta ymmärrettävää dataa ja sen visulisointia julkisuuteen. Tämän tyyppinen toiminta aktivoitui eri maissa esimerkiksi pandemian aikana, jolloin tällaisen toiminnan laadukkaat tulokset levisivät tehokkaasti täydentäen ja jopa korvaten viranomaisten dataviestintää. “The citizens have clearly helped underpin the government’s communication. They have influenced some of the Government’s important initiatives. Partly, because some of them worked faster than the health authorities, and partly, because some were able to point to previously uncovered perspectives (Sine Zambach, Copenhagen Business School)”.